Een beetje koterij is geen enkele ondernemer vreemd. We beginnen met een tool voor taak X, vinden dan plots de perfecte tool voor taak Y en voor je het weet heb je een indrukwekkend bouwwerk gemaakt van 7 verschillende tools.
The job gets done, maar het nadeel is dat je a) geen overzicht meer hebt en b) een hoop geld neerlegt voor al die fancy tools. Daarom raad ik altijd aan om het zo eenvoudig mogelijk te houden.
Welke tools gebruik je al?
Maak een lijstje met alle tools die je vandaag in je business gebruikt en schrijf op welke taken ze voor jou uitvoeren. Vul dit telkens aan als je een nieuwe tool begint te gebruiken - of als je je plots herinnert dat je die ene tool ook nog gebruikt.
Zo hou je een overzicht en zie je wanneer je voor één taak verschillende tools gebruikt. Extra tip: neem in dit overzicht ook de kost van je tools op. Zo zie je meteen waar je geld naartoe gaat.
Wat kan je tool allemaal?
Twijfel je over een (nieuwe) tool? Schrijf voor jezelf op wat die tool allemaal mogelijk moet maken voor jou. Zo weet je meteen wat je precies nodig hebt. De volgende stap is om door je bestaande tools te gaan en te bekijken of ze dit misschien al kunnen. Als dit niet het geval is, ga dan kijken welke tools je eventueel kan koppelen aan je bestaande tools.
Door te koppelen, vermijd je dat je achteraf nog zaken moet overzetten. Migratie van gegevens en tools kan je ook best veel tijd (en geld) kosten.
De gevaren van je tool-koterij
Onlangs dook ik met één van mijn klanten in haar tools. Bleek dat ze drie (betalende!) tools gebruikte, voor een taak die ze ook in één systeem zou kunnen uitvoeren. Dit kost je niet alleen geld, maar ook tijd: je moet telkens van tool naar tool.
Samen met haar ben ik dit aan het overzetten en aanpassen, zodat ze vanaf nu met één tool verder kan werken.
Er zijn veel leuke tools op de markt, en het is verleidelijk om ze allemaal eens uit te proberen. Toch raad ik aan om het te houden bij een paar tools, die krachtig samenwerken. Simpel, maar effectief.
Comments