top of page

Mijn eerste jaar als ondernemerIn januari blies ik het eerste Funadmin-kaarsje uit. What a ride! Na mijn studies in bedrijfsmanagement werkte ik kort in loondienst. Ik voelde al snel aan dat het niets voor mij was en besloot het ondernemerschap een kans te geven. Ik had nooit durven dromen dat ik al tijdens mijn eerste jaar met Funadmin zoveel mensen zou mogen helpen bij hun administratie en technische tools. Vandaag deel ik enkele lessen en struggles die dit eerste jaar voor mij typeerden.

Eerst was het zoeken ...

Het ondernemerschap komt niet met een handleiding. Zeker als online ondernemer valt er zoveel te ontdekken, te ervaren en te leren. De eerste maanden worstelde ik met vragen als “hoe bepaal ik goede prijzen?” en “wat steek ik in mijn aanbod en wat niet?”

Eens die basis er lag, kwamen er meer existentiële en persoonlijke vragen bovendrijven. “Met wie omring ik me het best?” “Hoe geef ik mijn grenzen aan?” Die laatste blijft nog een work in progress, maar met de juiste achterban en een fijn netwerk ben ik het voorbije jaar al erg kunnen groeien op zoveel niveaus.

Maar toen vond ik het!


1. Het belang van je netwerk

Bij “zelfstandige zijn” of “een eenmanszaak” denken we soms snel aan een eenzaam bestaan. Gelukkig heb ik het voorbije jaar ervaren dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. De mensen uit je netwerk zijn namelijk goud waard. Het is belangrijk om je met juiste mensen te omringen. Laat je bijstaan door iemand met kennis van zaken, zoals een goede boekhouder, een coach of een expert in een bepaalde materie. Je kan van hen zoveel leren én mij heeft het ongetwijfeld al opgebracht.

Ook om eens te brainstormen, te sparren of te ventileren over een struggle is je netwerk onontbeerlijk. Ga op zoek naar een netwerk dat bij jou past. Zo heb ik fantastische ondernemers leren kennen tijdens de coworkdays van @fridaycowork_popup en tijdens de workation van House of Mindstyle.


2. Laat je niet opjutten

Voor mij bestaan concurrenten niet. Er is plek - en werk! - genoeg voor iedereen. Ik vind het net leuk om te kunnen samenwerken met een andere VA, eens te sparren met iemand die hetzelfde doet en ervaringen uit te wisselen. Ik ben ervan overtuigd dat ik zo het meeste kan leren.

Het ondernemerschap boomt en dat merk je ook op sociale media. Laat je niet misleiden door de goednieuwsshow die je daar ziet. Jij deelt ook vooral je hoogtepunten op je feed, niet?


3. Wees niet bang om je ding te doen

Als ondernemer ben je je eigen baas. Dat betekent ook dat je niet zomaar bestaande regeltjes hoeft te volgen. You do you: doe waar jij je goed bij voelt en onderneem vanuit jouw flow en jouw energie. Dan trek je ongetwijfeld de juiste mensen aan.

Dat betekent ook: dingen uitproberen en zien wat er gebeurt. Soms zal je knallen van succes, soms ga je keihard tegen de muur lopen. Het belangrijkste is dat je openstaat om er iets van te leren. Dan is het nooit een mislukte ervaring.

Comments


bottom of page